The Measuring Room @ BLB Chartered Surveyors & Engineers

This slideshow requires JavaScript.

The Measuring Room installation as part of  the Times, Lines & Interludes event we designed for BLB Chartered Surveyors & Engineers to mark their move into new premises. This installation was set up in BLB’s kitchen, and the little movement sequence was captured just before taking it down again the next day. More about the event …

The Measuring Room is a confined and exact space that challenges participants to negotiate and engage with its rules – visitors are asked to play with a simple urban planning rule, the Floor Area Ratio, within the clearly defined space of a large sculptural measuring triangle. The more they play and physically negotiate / inhabit this triangular space, the more creative plot paper they will be able to take away with them, to use as they wish. In the context of the BLB event, participants used BLB’s packing paper, and created their own parcel of time to take away. More about the Measuring Room …

Above: The Measuring Room @ BLB – installation, CiCi Blumstein 2010. Photos: Joseph Young

BLB Surveyors – Times Lines and Interludes, 10th Nov 2010

This slideshow requires JavaScript.

High up on a hill on the outskirts of Brighton & Hove is a new, wind-powered business park in the area of Woodingdean. It sits right on the edge of the South Downs and is now the new home for BLB Chartered Surveyors & Engineers who have moved here from the North Laine area in the centre of Brighton.

Our brief was to welcome around 100 guests to their new offices – to inhabit and warm what was still a “shell” of a building. We installed a number of CiCi’s inflatable sculptures and her Measuring Room, Joe’s sound installation of local bird song, a Drawing Room that saw the transformation of the Finance Director’s office into an artists studio, and we made a [Time] Table of Ideas for visitors to write their memories on. For this we used the old boardroom table – it symbolised to us the journey of the hundred year-old firm, who have arrived in their new habitat with a history in tow. The Table became the connection between the past and the present, with guests invited to write down memorable moments/stories on the timeline, to mark and celebrate a century or more of activity. Joe toured the entire event with his Listening Ears and recorded short interviews and conversations with the guests.

We invited Amy Smith, a Ceramic Artist from BLANK Studios, to install her lovely work in a downstairs office, transforming the room into a temporary gallery space.

Directors, partners and staff at BLB were very happy with the response to our interactive event;  the high turnout and enthusiastic engagement with the artworks and environments meant the evening was a great success. We, in turn, were delighted with the opportunity to inhabit and transform their offices for a day and to encourage an Involuntary Park to grow in the unlikeliest of places.


Times, Lines and Interludes – an Involuntary Park for BLB Chartered Surveyors & Engineers

Coming up in early November – IP are creating an Involuntary Park for BLB Chartered Surveyors & Engineers in their new offices …

Involuntary Park presents:

Times, Lines and Interludes

An evening of art interaction, installation and play, specially designed to mark BLB’s move into a brand new habitat, and to celebrate 106 years of history, moving into the future …

BLB staff, guests and clients will discover hidden sounds in the Listening Room, sketch what they see in the Life Drawing Room, hear stories from the past and leave a trace at The [Time] Table of Ideas, negotiate their own Parcel of Time in The Measuring Room, and see The Office with entirely new eyes.